Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Een crematie kost tegenwoordig tussen de 6.500 euro en 9.000 euro en aan een begrafenis bent u zelfs tussen de 8.500 euro en 11.000 euro kwijt. Wilt u een speciale uitvaart, dan kunnen de kosten nog (veel) hoger uitvallen. U wilt vast niet dat uw nabestaanden voor de kosten opdraaien. Dat hoeft ook niet als u een uitvaartverzekering heeft.

Waarvoor bent u verzekerd?

Een uitvaartverzekering vergoedt (een deel van) de kosten van de uitvaart. Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen:

Uitvaartverzekering in natura
Bij deze verzekering wordt uw uitvaart voor een bepaald bedrag geregeld. Uw nabestaanden ontvangen dus geen vergoeding in geld.

Uitvaartverzekering in geld
U kiest een verzekerd bedrag dat aan uw nabestaanden uitgekeerd wordt als u overlijdt. Zij kunnen dan naar eigen inzicht de begrafenis of crematie regelen en betalen.

Kosten van een uitvaart

Standaardkosten voor een uitvaart zijn:

U bent vrij de uitvaart aan te kleden zoals u dat wilt. Uw nabestaanden mogen in principe alles zelf regelen. De meeste Nederlanders laten dat echter liever over aan een uitvaartonderneming.

Sparen of verzekeren?

Het is ook mogelijk dat u een spaarpotje maakt waaruit te zijner tijd uw uitvaartkosten betaald worden. Daaraan zit wel een risico: als u vroegtijdig overlijdt, is er misschien onvoldoende gespaard om alle kosten te kunnen betalen. Bovendien blijkt uit vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond dat u met een naturaverzekering goedkoper uit kunt zijn dan wanneer u zelf spaart.

De premie

De premie is afhankelijk van uw leeftijd en het verzekerde bedrag.